Menü Bezárás

Pénz, mi lesz veled?

A pénz evolúciója

Az a pénz, amit ma annak nevezünk, nagyon sokáig nem létezett mai formájában.

A régi időkben, amikor még az arany, és az ezüst volt a fizetőeszköz, azt elég nehézkes – és kockázatos is – volt a tulajdonosának magával cipelnie. Ezért találták azt ki, hogy akinek volt x kg aranya, azt eltárolta valami biztonságos helyen. A megőrzője pedig kiállított róla egy (vagy több) igazoló papírdarabot, hogy az illetőnek fizikálisan ennyi és ennyi aranya van.

Így már elég volt csak az igazoló papírt magával vinnie, és ezzel tudta kifizetni azt, amit vásárolt. Ha a papír tulajdonosa visszament az arany megőrzőjéhez, a papírját vissza tudta cserélni az aranyára.

Így alakult ki a pénz mai formája.

arany_helyettesítő_pénz_papír

A pénz és ami mögötte van - vagy nincs

Minden forgalomban lévő papír és fémpénz mögött (elvileg) lennie kellene megfelelő mennyiségű arany fedezetnek.

A ma forgalomban lévő forint bankjegyek arany fedezetének őrzője a központi bank.

Nagyon leegyszerűsítve, mi, mint értékkel rendelkező emberek, nála tároljuk az arany fedezetünket, ő meg cserébe használatra ideadta nekünk a papír (fém) “igazolást” arról, menyi arany fedezettel rendelkezünk. 
(Tényleg nagyon egyszerűsítem a dolgot, de csak azért, hogy a lényeget értsd.)

pénz-és-fedezete

Már hosszú ideje sokkal több papír és fémpénz van forgalomban, mint amennyi mögött valós fedezet van. Tulajdonképpen csak amiatt van ÉRTÉKE a pénzünknek, mert a KÖZÖSSÉG (ország) amiben élünk, ahol a vásárlásainkhoz felhasználjuk, hallgatólagos megegyezés alapján ELFOGADJA értékkel bíró fizetőeszközként.

De ha holnap minden fizikai bankjegyet be akarnánk cserélni a mögötte fedezetként lévő aranyra – kiderülne, hogy a bankjegyek többségéhez már nem tudnánk aranyat társítani. A bankjegyek többsége fedezet nélkül maradna, azaz csak értéktelen papír vagy fémdarabbá válna a kezünkben.

Eddig érted? Szuper, akkor mehetünk tovább.

A pénz mindig megfogható?

Nagyon sokáig ahhoz voltunk szokva, hogy kézbe tudtuk fogni a pénzünket (ha volt). Papír vagy fém, benne volt a pénztárcánkban, kivehettük, betehettük, odaadhattuk a boltban a boltosnak, postán a csekkek fizetésére, stb.

Ma már túlnyomó részben a pénzünk “rajta van a kártyánkon” – azaz a bankszámlánkon. Fizikailag, kézben fogva szinte sosem találkozunk vele, vagy csak kis részével. Mert egyre elterjedtebb az, hogy kártyával fizetünk a boltokban, online fizethetjük a csekkjeinket, online utalhatunk akár egészen nagy összegű vásárlásoknál is.

bankjegy-és-bankkártya
pénzed-a-bankban

Ha a számládon tartod a pénzed, az nem azt jelenti, hogy a banknál van egy neveddel ellátott doboz, amiben x darabszámú fém vagy papírpénzt a bank tárol fizikailag. Nem követi naponta, percenként a költéseidet, nem vesz ki belőle, vagy nem tesz be hozzá papírpénzt, ez ugye tiszta sor. DIGITÁLISAN van nyilván tartva, hogy mikor mennyi az egyenleged.

Mivel egyre kevesebb pénzt veszünk ki fizikálisan az automatákból, egyre inkább csak a digitális nyilvántartás van. Akár az is előfordulhatna, hogy ha egy adott bankfióknál adott napon egyszerre mindenki ki akarná venni fizikálisan is a pénzét, a helyi bankfióknál éppen nem lenne annyi papír/fém pénz, hogy mindenkinek oda tudja adni.

Tudsz követni, ugye? Oké, gondolkozzunk tovább.

Szóval ott tartunk, hogy a pénzünk nagyrészt csak digitális jelek formájában van jelen az életünkben, nem fizikálisan. És tulajdonképpen csak azért van értéke, mert egy közösség elfogadja, hogy ezek a papír és fém darabok az értékkel bíró fizetőeszközök.

Miért kell neked egyáltalán pénz?

Önmagukban ezekkel a papír és fémdarabokkal, fizikai valójukban kb. semmit nem tudsz kezdeni.

Nem tudod megenni a papírpénzt, nem tudsz bele felöltözni, nem tudsz vele világítani, stb. Azért van rájuk szükséged, mert ELCSERÉLED őket olyasmikre, amikre éppen szükséged van: élelemre, ruházatra, tárgyakra, szolgáltatásokra.

pénz-cseréje-tárgyakra

Ha holnaptól egy varázslat folytán eltűnne az összes papír és fém pénz, és valami miatt pótolni, újragyártani sem lehetne őket, akkor mi lenne a helyzet?

Vissza kellene térnünk a csereberéléshez, mint az őskorban. Ha neked van 1 felesleges csirkéd, de pl. épp télikabátra lenne szükséged, elcserélheted azzal, akinek  meg felesleges télikabátja van. Elég nehézkes és bonyolult lenne ez a cserélgetés. Vita lenne, hogy ki mennyi értéket tulajdonít a saját holmijának, mit mire hajlandó elcserélni, mit mivel érez egyenértékűnek, stb. És sokszor nem is passzolnának össze a keresleti és kínálati igények, így csak többszörös cserebere árán juthatnál hozzá ahhoz, ami neked kell.

Pénz helyettesítése - de mivel?

Az előbbi furcsa helyzetben mindenképpen rövid idő alatt jutnánk el odáig, hogy szükség lenne egy HELYETTESÍTŐ eszközre, aminek a KÖZÖSSÉG egy megegyezés alapján RÖGZÍTETT ÉRTÉKET határoz meg, és onnantól ezt használják új fizetőeszközkén. Ez tulajdonképpen bármi lehetne, kavics, kagyló, üveggyöngy, stb.

digitális-pénz

Viszont olyasminek kell lennie, amit nem tud bárki, bármikor, korlátlan számban “előállítani”.

Hiszen a közösségben adott mennyiségű fizikai termék és szolgáltatás van, ami értékkel bír, ami a fizetőeszköz mögött a “fedezet” szerepét tölti be. Ha korlátlanul lehetne előállítani az új fizetőeszközt (lásd, amit ma a bankok tesznek a forinttal, és egyéb hagyományos pénzekkel), akkor előbb-utóbb ugyanoda jutna az új fizetőeszköz is, mint a régi. Elértéktelenedne.

Mindenképpen olyasmit kell tehát választani, ami 
– előre meghatározott mennyiségben áll rendelkezésre
– nem bármikor előállítható, nem sokszorosítható, nem “hamisítható”
– biztonságosan kezelhető, senki nem tud belőle jogosulatlanul elvenni, vagy hozzátenni

És itt elérkeztünk az újkori, digitális pénzekhez, a kriptopénzekhez.

Kriptopénz, okos szerződés: az meg miacöc?

bitcoin

A legelső, és ma már a legismertebb és legerősebb digitális pénz a Bitcoin. Talán erről már akkor is hallottál, ha nem nagyon mozogsz a kriptopénzek világában.

Tökéletesen alkalmas arra, amit egy pénzhelyettesítőnek tudnia kell, amiket fentebb felsoroltam:
– előre meghatározott mennyiség áll belőle rendelkezésre (ez biztosítja a kereslet-kínálat által szabályozott árfolyamot)
– nem hozható létre csak úgy, nem “hamisítható”
– biztonságos, mivel nem egyetlen helyen, nem egy számítógépen, nem egy valaki tulajdonában létezik: sok ezer számítógépre vannak szétosztva a digitális jelek, így a hackerek sem tudnak belenyúlni, kárt okozni
– minden tranzakció (küldés-fogadás) átlátható, sokszoros, sok helyről érkező megerősítést kíván, így utólag sem lehet semmibe belenyúlnia senkinek
– egyre nagyobb közösség fogadja el értékes fizetőeszközként, vannak már Bitcoin automaták is, ahonnan bármilyen pénznemre átváltva ki tudod venni a Bitcoinodat, Bitcoin alapú bankkártya is létezik már, amivel fizetni tudsz több helyen

Néhány évvel ezelőtt, amikor megjelent a Bitcoin, még azt sem tudtuk, eszik-e vagy iszák, egyáltalán mi a búbánat az a kriptopénz? Amikor elindult, szó szerint fillérekért lehetett Bitcoint vásárolni. Ezzel szemben ma már, amikor már egyre szélesebb körben ismert és elfogadott ÉRTÉKMÉRŐ, 1 db Bitcoint több, mint 5,5 millió Ft-ért tudnál megvásárolni…

A Bitcoin után számtalan digitális pénz került piacra, vannak amelyek megerősödtek (pl. az Ethereum), vannak amikre nem volt kereslet, és eltűntek. Egyre jobban ebbe az irányba mozdul a világ, hogy digitálisan működjön minden. 

Az okosszerződésekről is hallhattál már, de talán nem tudod, mit is jelent. Nagyon egyszerűsítve az okos szerződés azt jelenti, hogy “leprogramozzák” azt, hogy milyen “bemeneti történésre” automatikusan milyen “kimeneti történés” válasz érkezzen. Az okos szerződések leprogramozás után szintén blokkláncra kerülnek, ami azt jelenti, onnantól szétosztva tárolódnak az információk, sokszoros, több helyről érkező megerősítések szükségesek, utólag nem visszacsinálható, nem tudnak belenyúlni, még azok sem, akik leprogramozták az egészet, és teljesen átláthatóan követhető benne minden történés, tranzakció.

Én maradnék a hagyományosnál...

Nagyon sokan idegenkednek még a digitális pénzektől, és úgy gondolják, nekik erre nincs és nem is lesz szükségük.

Egyrészt, mert félnek a meglévő forintjukat becserélni bármilyen digitális pénzre, hiszen számukra “nincs semmi értéke”: MÉG nem tud digitális pénzzel fizetni a sarki boltban a kenyérért, MÉG nem tudja vele kifizetni a számláit, MÉG nem tud belőle házat venni…

Másrészt meg nagyon sokaknak nem is lenne erre pénze, még ha szeretnék is.

De tetszik vagy sem, ezt is meg kell szoknunk, ez a pénz fejlődésének következő lépcsőfoka.

Ahogyan anno őseinknek is hozzá kellett szokni, hogy a zsák arany helyett csak az azt helyettesítő igazolást, majd bankjegyet viszi magával; aztán meg kellett szoknunk, át kellett állnunk arra, hogy már mindenütt a bankkártyánkkal fizessünk; éppen úgy meg kell ezt is tanulnunk, és meg kell szoknunk, hogy a hagyományos pénzeket hamarosan felváltják a digitális pénzek.

ellenállás-digitális-pénz

De mi lenne, ha...?

Teljesen érthető, ha tartasz attól, ami még nagyon új számodra.

Az is teljesen rendben van, ha kockázatosnak találod még a kriptopénzeket.

Hiszen előre nem tudni, melyik fog majd egy idő múlva megerősödni (lásd: mint a Bitcoin), vagy mikor fogják majd általános körben elfogadni mindenütt fizetőeszközként.

De mit szólsz ahhoz, ha azt mondom:

LÉTEZIK egy olyan digitális pénz, ami

  • már sok ezer fős közösség által elfogadott fizetőeszköz
  • már tudsz vele rengeteg mindent vásárolni
  • INGYENESEN is hozzá lehet jutni
  • a használata sem kerül egy fillérbe sem
  • tökéletesen megfelel a pénzhelyettesítőktől elvárt minden feltételnek
  • ráadásul magyar fejlesztésű, de már nemzetközi szinten is terjedni kezdett

Tökéletesen alkalmas ez a rendszer arra, hogy kockázatmentesen megismerkedj a digitális pénzek világával, hogy beletanulj, kipróbáld, használd.

És ha ez még mind nem lenne elég: egy ideig még elérhető ebben a rendszerben egy egészen hihetetlen akció is. 

Ennek az akciónak a keretén belül pénz befizetése nélkül, csupán azzal, hogy beszélsz a rendszerről másoknak, egy kisebb vagyont kaphatsz meg. Konkrétan, mai árfolyamon kb. 5,5 millió forintnak megfelelő, egyenlőre még csak vásárlásra fordítható összeg a jutalom, egy konkrét feladat elvégzéséért.

Ha kíváncsi vagy erre a promócióra, >>> kattints ide és olvasd el, amit tudni kell róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal a felhasználói élmények érdekében cookie-kat használ. A honlap további használatához a cookiek használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás